Nahorevska Brda, Muharemovići i Selja, su svečanim presjecanjem vrpce i puštanjem vode iz česme zvanično izašla iz perioda srednjeg vijeka. Ova naselja su kasnila za ostatkom čovječanstva punih 650 godina, a mještani nisu mogli sakriti oduševljenje na licima.

“Ovo je mali korak za čovjeka ali veliki za našu zajednicu. Ja kao plemićki poglavar naselja Nahorevska Brda, danas zvanično prepuštam feudalnu vladavinu modernom demokratskom društvu, gdje će se izabrati predstavnik iz stranke koja rukovodi ovom općinom. Trebat će nam vremena da se priviknemo na moderni način života, obzirom da debelo kasnimo, ali naši stanovnici su spremni za ovakve promjene. Preko noći smo iz feudalnog sistema prešli u demokratiju, preskočili sve faze koje su bile nakon, od renesanse preko industrijske revolucije, komunizma, raspada carstava pa sve do danas. Veliki je šok, ali nam ništa drugo ne preostaje nego da se nosimo s tim”, istakao je Ramiz, sin Reufov, gospodar Nahorevskih Brda.

Pored toga što više neće morati dovlačiti vodu iz bunara, stanovnicima će biti obezbijeđena struja, internet, te sve ostale životne olakšice u kojima uživaju žitelji 21. vijeka.

“Danas organizujemo obuku svih stanovnika kako pravilno upravljati automobilom, obzirom da su svi koristili konje do danas. Također ih navikavamo na TV i internet, jer se nikada nisu susreli s njima. Jutros je jedan gospodin napao TV uređaj krampom, jer je mislio da će ga vuk iz dokumentarnog filma napasti. Ovo je dug proces, sistematski ćemo raditi sa svim stanovnicima kako da za što skorije vrijeme se adaptiraju na moderni način života”, rekao je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Stanovnicima je također objašnjeno da u slučaju neke kriminalne radnje pozovu policiju, te da osumnjičenog ni pod razno ne linčuju javno ispred glavne seoske kolibe, te da je rat s Avarima i Gotima davno završen.