Šuhreta Kokuzlić je penzionerka iz sarajevskog naselja Alipašino Polje. Kada joj je poštar u toku dana pozvonio na vrata sa 12,5 maraka višom penzijom morala je reagovati hitna pomoć.

Nakon što se dohavizala Šuhreta je, prema riječima poštara Haruna, odlučila da se uputi ka Federalnom zavodu PIO/MIO. Zahvalila se na ovom zaista neviđenom gestu nadležnih institucija i 12,5 maraka viška vratila na šalter.

„Fala him velika. Ali ja ne znam kud bih s ovim parama. Sine, vazda sam živjela s 300 maraka. More mi bit’ i prekoviše. Hranu uglavnom nađem, lijekove više nit’ kupujem, nit’ pijem, samo režije poplaćam i ja knap. Čak i sinu cenera ostavim. Evo, sad da mi ovo 12 i po maraka uleti, ku’ću ja s tijem, samo da me belaj snađe“, pita se ova 85-godišnja nana.

Nismo uspjeli dobiti informaciju gdje će i kome ići 12,5 maraka kojih se velikodušna Šuhreta odrekla. No, na šalteru ih više nema. Ipak doznajemo da su brojni penzioneri iz istog razloga odlučili vratiti ovaj novac, koji je uposlenicima u administraciji sigurno potrebniji.

Oni koji se pak nisu odrekli ovih primanja kažu da i dalje razmišljaju na šta bi sve mogli ovu za njih značajnu svotu novca potrošiti. Jedni bi vratili dugove za režije, drugi bi uzeli tramvajski kupon na rate, a treći već satima stoje pred vitrinama pekara razmišljajući čime bi se počastili. Današnji pijačni barometar kaže da je prodaja paprika pravo dobro krenula od kako su legle penzije. „Jedan penzioner je došao i cijeli bonus od 12,5 maraka skršio kod mene. Odnio je tri paprike, četiri glavice luka i bananu“, priča nam Muharem Patlidžan, vlasnik tezge na sarajevskoj pijaci Markale.