Nakon što su penzionerima u Federaciji Bosne i Hercegovine povećana primanja za 11 KM, turističkim agencijama ne prestaju zvoniti telefoni. Rezervacije iz svih krajeva Federacije su povećane za čak 570%.

“Samo od jutros, uspjeli smo prodati preko 17.000 paket aranžmana za osobe treće životne dobi. Vjerujte da ne pitaju za cijenu, samo traže dodatne usluge. Gotovo niti jedna osoba nije uzela osnovni paket, svi uzimaju puni aranžman s izletima i to u minimalnom u trajanju od 10 dana”, rekao nam je Adnan Ekskurzija, marketing direktor kompanije “Godišnji odmor”.

Penzioneri uzimaju masovno najegzotičnije destinacije širom svijeta, a neke od njih su preskupe čak i za građane više srednje klase.

Najčešća destinacija je Dubai, i to all inclusive paket, gdje borave u hotelima s pet zvjezdica, uzimaju izlete širom zemlje, krstarenje zaljevom, paraglajding i slično. Oko 75% aranžmana je za Dubai. Nakon toga, određeni broj je uzeo pakete za Tajland, Kinu, Tenerife, Novi Zeland i Aljasku. Mislimo da ćemo nakon ove sezone kolektivno otići na godišnji odmor, jer smo već ispucali prodajnu normu za ovu godinu”, dodaje Ekskurzija.

Pored turističkih aranžmana, dobili smo informaciju da građani treće životne dobi masovno oročavaju novac u bankama, kako bi ubirali zaradu od kamate.