Poznato je da ekonomija funkcioniše tako da potražnja kreira ponudu, a da inovacije od pamtivijeka dolaze iz potrebe za olakšanjem života u uslovima u kojima tada ljudi žive.

Neki od najpoznatijih su točak, parna mašina, brza letjelica, tj. avion, a nedavno je na tržište izašla inovacija koja je vezana najviše za bosanskohercegovačko tržište.

Naime, iz inovatorske kuće “E’o Radi”, dolazi izum koji će promijeniti funkcionisanje motornih vozila – automobila. Nakon potrebe, najviše građana Sarajeva, ali i građana Tuzle, Kaknja, Ilijaša i drugih mjesta. To su automobili s ugrađenim ventilatorima.

Ova inovacija bi mogla napraviti revoluciju u vožnji po magli i katastrofalnom smogu koji se sakuplja zimi u gradovima Bosne i Hercegovine, te onemogućava normalno kretanje zbog ekstremno smanjene vidljivosti.

“Bio sam neki dan kod punice. Žena me poslala da joj odnesem nekakve zavjese i neke one štipove, šta ja znam. To smo tražili sedam dana. Ona živi na Stupu. Dragi ljudi, ja kad sam prošao tuda, ja mogu sad kroz pakao da vozim. To se ne vidi tri metra ispred auta. Ja sam odmah skont’o da moram nešto izmisliti da se to riješi. Tako sam sa svojom ekipom iz “E’o Radi”, sastavio jedan patent. Mi smo uzeli dva ventilatora, zalemili ih na prednji dio haube, te prespojili unutar motora na akumulator. Testirali smo kako funkcioniše i mogu reći da sam zadovoljan prototipom, jer raspuhuje i do devet metara ispred, što povećava vidljivost za nekih 200%. Možemo reći da je ovo značajan pomak za dosadašnju vidljivost i da smo zadovoljni”, rekao je Mirko Patent, inovator iz Sarajeva.

Kako navode iz inovatorske kuće “E’o Radi”, uskoro će testirati i ventilatore s prskalicama, za koje se misli da bi s dodatkom vode mogli da dobiju još jedan do dva metra vidljivosti.