Objavljena je statistika istraživanja cijene dokumenata na crnom tržištu. Od vrtoglavih milion eura za cijenu pasoša SAD-a, pa sve do najjeftinijih od nekoliko stotina maraka.

“Kupovina lažnih identiteta je i dalje visokopozicionirana na crnom tržištu. U ovisnosti od toga kolika je određena zemlja sila po svim aspektima, ovisi upravo cijena pasoša na ilegalnom tržištu. Ukoliko želite da dobijete dokumente Sjedinjenih američkih država, objektivno morate biti milioner, i ovi dokumenti su namijenjeni isključivo za visoku klasu kriminalaca. Kako se razvijenost zemlje spušta, tako opada i cijena”, kaže Fahrudin Biometrić, analitičar crnog tržišta.

Bosna i Hercegovina se čak nije uspjela svrstati u kategoriju najjeftinijih dokumenata na crnom tržištu, a ispred nas su čak Albanija i Kosovo.

“Sramota je zaista da jedno Kosovo ima određenu cijenu na crnom tržištu, a naša zemlja nema. Eto pasoš Kosova možete dobiti za 50 eura, a ako se barem malo potrudite, da se to pronaći za nekih 25 eura. Naš pasoš dođe gratis prilikom kupovine dokumenata, i to ne bilo kojih! Dodjeljuju ga džaba ukoliko uzmete dokumente Burundija ili Džibutija. Mislim stvarno sramota”, dodao je Biometrić.

Koliko su samo naši susjedi ispred nas, govori i činjenica da se pasoš Republike Hrvatske na crnom tržištu cijeni oko 1.000 eura, dok je pasoš Srbije od 700 do 800 eura.