Sinoć u 00:30h, u naselju Donji Velešići prijavljen je napad na psa lutalicu, Mevlida, maltezera poznatog kao Meki u naselju. Podsjećamo ovo je 23 prijavljen napad na pse od početka 2017.godine. Nije poznat razlog napada, vjerovatno se radi o iznudi

„Samo sam vidjela kako je udario Mevlida, oduzeo mu telefon i pobjegao“, izjavila je za šatro.info Vera Tozlak –Erlenmajer. Raspisana je potjernica za osumnjičenim P.B (24), ranije poznatim istražnim organima zbog iznude i reketarenja.

„Izvadio je šarafciger i tražio marku i telefon, a zatim me udario.. Ne znam zašto je baš mene napao, vjerovatno jer zna da se ne mogu branit. Vidite, ja ovo proživljavam svaki dan, zahtijevam da država nešto učini.“, kazao je „Meki“.

Povodom napada, Dog Trust fondacija je najavila saradnju sa Federalnom upravom policije i Kantonalom upravom za inspekcijske poslove, a kao prvi korak u sistematskom rješavanju sve učestalijih napada na pse obećano je povećanje kazne za one koji ostave svoje ljubimce na ulici od 30 – 200.000 KM, u zavisnosti da li ljubimac pripada fizičkom ili pravnom licu.

Svoje simpatije ovom projektu dao je i advokat Fahrija Karkin, koji je vlasnik dva maltezera i tri mopsa.

„Ne znam šta je razlog ovih napada, vjerovatno sveopće nezadovoljstvo sistemom. Ovo prelazi u kontinuiranu torturu naše zajednice, zahtijevamo da država učini nešto po pitanju problema sve većeg napada paša. Mevlid je sa nama već 3 godinu, i on je navikao na ove napade, ali sljedeći put to možda bude štene.“ kazala je satro.info Vera.