Parlamentarna skupština BiH sutra će hitno raspravljati o dodatku za ptičje mlijeko, što će ujedno biti i druga održana sjednica u ovoj godini. Ovoj inicijativi, koja je potekla od tzv. kruga ljevice, pridružili su se i poslanici iz Republike Srpske i hrvatski poslanici u oba doma Parlamenta. “Mi nikad nismo željeli da ugrozimo suverenitet Bosne i Hercegovine, niti da poništavamo njene odluke. Stojimo uz izvorni Dejton, i zbog toga ćemo podržati svaku ovakvu afirmativnu odluku”, rekli su iz SNSD-a.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, tvrdi da je neophodno očuvati suverenitet Bosne i Hercegovine.

“Kakvu poruku šaljemo ako nam entitetski parlamenti povećavaju dodatke za odvojeni život, a mi nemamo ni najveći dodatak. Pa dovoljno je što nas na državnom nivou ima 42, u Federaciji 98 i u RS 83, na entitetskom, dakle. To je nezamislivo. Ako nećemo imati dodatak za ptičje mlijeko i biti u boljem položaju od njih, a time imati i više digniteta i integriteta, onda nemamo rašta ni raditi. Čemu sve, kad entitetski parlamenti vode konce?”, rekao je Džaferović.

Ovom prijedlogu odmah su se odazvali svi klubovi političkih stranaka, a prva Demokratska fronta BiH koja je najavila da se u doglednom vremenu može očekivati i da promijene mišljenje.

“Demokratska fronta je stranka u kojoj se štuje demokratija, demokratski način odlučivanja i organizovanost. Mi imamo sastanke na sedmičnom nivou, i izglasamo odluke sukladno volji većine. To što se samo mi često sastajemo i često odlučujemo drugačije su samo dječje bolesti demokratije ostalih stranaka. Oni bi to zaista morali da počnu”, rekao je poslanik DF u Parlamentu BiH. (edit: Redakcija Šatra odlučila je da neće spominjati u kom domu parlamenta je poslanik, da se ne ne bi odalo u slučaju da se predomisli oko podrške).