Višesatna sjednica je danas održana u Parlamentu BiH, s ciljem legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. Nakon što su saslušali predstavnike udruženja, došli su do konačnog rješenja.

“Mi smo njih satima slušali ovdje kako izlažu na temu legalizacije kanabisa, kako je to u medicinske svrhe, te da bi pomoglo mnogima koji se trenutno liječe. Oni su toliko navaljivali da se to usvoji. Sjednica je trajala satima. Na jednoj pauzi mi je sinula jedna genijalna ideja, te sam nakon završetka pauze prekinuo temu i pokrenuo novu. Predložio sam Parlamentu da legalizujemo kokain, jer budimo realni, to je gospodska droga. Kakve mi političari imamo veze s travom, to smrdi, odvratno, povraća se od toga, to samo klošari puše. Odmah su prihvatili prijedlog koji je išao na glasanje i s omjerom 32 glasa za, 13 protiv i 3 suzdržana smo usvojili ovu odluku. Klub zastupnika SDA se protivio, ali su na kraju prihvatili ovu odluku”, rekao je Šemsudin Mehmedović.

Klub SDA je glasao protiv ove odluke, ali su rekli da se u konačnici zalažu za demokratiju i glas većine, te da neće negirati ovu odluku.

“Smatramo da je to haram i da nije dobro davati takve primjere, ali ako se većina slaže onda mi nemamo pravo da to negiramo. Svjesni smo činjenice da se i mnogi naši članovi lupaju bijelim, ali to mi ne smijemo reći javno zbog našeg biračkog tijela. Ako je već tako,neka konzumiraju najkvalitetniju drogu a ne one splačine. SDA je uvijek bila zagovornik demokratije, čak i u momentima kada se ne slažemo s odlukom”, rekao je Halid Genjac, zastupnik SDA u Parlamentu BiH.

Kokain će od ponedjeljka biti dostupan u svim apotekama, ali će također dosadašnja ulična prodaja biti moguća, uz adekvatno plaćanje poreza na robu.