Vlada Kantona Sarajevo pokrenula je postupak otplate parking listića na rate na svim javnim parkinzima. Obzirom da sve veći broj građana koristi automobil i zbog visoke cijene parkiraju na nepropisnim površinama, vlada želi da građanima pruži dodatnu olakšicu.

“Dnevna ali i mjesečna cijena parkinga je zaista visoka za prosječni džep građana, i jednostavno smo morali pronaći adekvatno rješenje. Imamo previše automobile na trotoarima, zelenim površinama i po denim trakama ulica što pravi sve veći haos iz dana u dan. Zbog toga često građani ulaze u konflikt, policija stalno dobija prijave za nepropisno parkiranje i nemaju vremena da obavljaju druge poslove. Već od 10. novembra će svi građani moći plaćati tiket na rate”, istakao je još uvijek aktualni premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto.

Građani će svoje tikete moći platiti i u čak tri rate, i imat će mogućnost plaćanja kako dnevnih tako i mjesečnih karata.

“Za one koji ne koriste toliko često parking omogućili smo plaćanje na rate za dnevnu kartu, ali ključ je pomoći onima koji koriste mjesečni parking. Dakle ukoliko plaćate parking recimo 100 KM mjesečno, to u toku tog istog mjeseca možete uplatiti u tri rate umjesto odjednom. To će mnogo olakšati i lakše je usputno uplatiti po 33 marke nego odmah dati stoju ili više. Dakle ovo pravilo će da važi samo za javne parkinge i ove pogodnosti ne vrijede za ona koji su u privatnom vlasništvu”, dodao je Forto.

Osobe koje imaju više od jednog vozila će dobiti popust na mjesečnu cijenu od 30% na drugo vozilu, ali isključivo ukoliko oba koriste isti parking.