Da je život jednoga dana majka, a već narednog da se pretvori u zlu maćehu, potvrđuje i život Bakira Izetbegovića. Čovjek koji je decenijama imao sve poluge vlasti, moć i novac, pao je na dno u svim segmentima. Zbog toga očajna vremena za preživljavanjem vuku očajne poteze.

“Trenutno kao što znate sam bez primanja, nemam nikakvu fotelju, a penzija je mala. Moja stranka je izgubila na gotovo svim poljima i tu nema popravke. Izgubili smo vlast i to moramo sebi priznati, kako bi popravili svoje greške iz prošlosti. Ali dok neka bolja vremena dođu potrebno je preživjeti, a ja sam počeo rasprodavati stvari iz svoje kuće kako bi supruzi i sebi obezbijedio minimum za život dostojan čovjeka”, rekao nam je kroz suze naš sagovornik.

Prvu stvar koju je prodao su njegove papuče koje mu je Sebija kupila kada su počeli živjeti zajedno, i koje je čuvao sve ove decenije.

“To su prve papuče od nje koje sam dobio, a koje su meni najdraži predmet u našoj kući. Ona je to meni kupila s mnogo ljubavi i paženje, ali moram se nekako malo popraviti finansijski. Nemamo jednostavno hljeba da jedemo i bio sam primoran da ih prodam. Mislim da ćemo s ovih 15.000 hiljada koliko sam ih prodao na aukciji, moći nekako preživjeti mjesec dana i da će nam biti barem za ono osnovno, hljeb, mlijeko, nekoliko Gucci torbica za Sebiju… Vjerujte jedva ja ovo govorim trenutno. Sve mi se nešto stislo”, dodao je Izetbegović.

Nakon papuča, Bakir će na aukciju staviti i dekicu kojom se pokrivao u ratu tokom boravka u trezoru, a za koju je itekako emotivno vezan.