Papa Franjo, trenutni vrhovni poglavar Katoličke Crkve, pozvao je bh. glumca Enisa Bešlagića u Vatikan da radi u njegovom timu za logistiku i pripreme papinih posjeta. Papu je pogodila činjenica da se Enis, nakon što je dobio nagradu za osobu godine, jer je kao musliman služio na dočeku Pape u Sarajevu i održao govor u kojem kritikuje vlasti, jako dugo nije pojavljivao na TV ekranima. Zbog toga je odlučio uzvratiti uslugu i pomoći omiljenom bh. glumcu, kako ga mnogi nazivaju.

‘’Ja sam tom čovjeku dužan. On je danima postavljao stolice, radio fizičke poslove, kosio travu, radio logistiku, trudio se da sve bude jako lijepo iako nije morao. Izuzetno mi je žao što ga više ne gledamo u ulogama poput Šemse iz Naše Male Klinike, ili nekim drugim njegovim poznatim ulogama, npr…. ma ne mogu se sad sjetiti, al eto Šemse. Ovaj čovjek zaslužuje više, to zasigurno, ne znam zašto ga više nema.’’ kaže Papa Franjo.

Enis se već dugo vremena pojavljuje samo u reklamama, a ozbiljniju ulogu nije dobio od svoga kobnog govora na dodjeli nagrada Večeranjakovog Pečata u Mostaru, kada je pred mnoštvom političara direktno osudio vlasti za loše stanje Bosne i Hercegovine.

‘’Istina je, nisam od tada dobio ozbiljniju ponudu. Nije meni loše, nisam ja sirotinja, da se razumijemo, ali stvarno se vidi pad u mojoj karijeri. Nitko me više ne zove. Hvala Papi što me pozvao da se priključim njegovom timu i da radim za njega kao logističar. To bi mi mnogo značilo, a svakako je javni posao, uvijek ću biti na TV-u.’’ kaže glumac Enis Bešlagić.

Papa je Enisu obećao kuću u Vatikanu okrenutu ka Istoku, da može klanjati, kako se ne bi osjećao diskriminirano u centru Katoličke Crkve u svijetu, te mu je omogućio dobro plaćen posao s beneficijama čestih putovanja i polu-luksuznog života.