Potražioce zaposlenja u Elektroprivredi BH ovih dana obradovale su vijesti o smanjenju cijena pomoćnih troškova pri zapošljavanju u EPBH. Najvjerovatniji razlog za ovo su tek podignute optužnice za korupciju.

“Ovako drastičnu promjenu cijene mita u tako značajnom preduzeću nismo osjetili godinama.“, rekla je Nejra Dojava, koruptolog pri Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. “Ovo bi moglo poremetiti tržište poslovanja, koje je povezano sa tržištem fakultetskih diploma. Kao posljedicu bi, na primjer mogle poskupiti inženjerske diplome po fakultetićima, a pojeftiniti novinarske i tako dalje. Korupcijsko tržište je nepredvidivo.” zaključila je Dojava.

Stručnjaci ovu neobičnu promjenu na tržištu povezuju sa podizanjem optužnice protiv kriminalne grupe oko generalnog sekretara SDA Amira Zukića i izvršnog direktora EPBIH Eseda Džananovića.

Kriminalna grupa se optužuje za manipulisanje tržištem rada i zloupotrebu ovlasti. Oni su neovlašteno uzimali sebi veću maržu pri zapošljavanju nego što stranka propisuje. Prema nekim izvorima poslovi su koštali i po 12000KM za ljude koji su tek u drugom koljenu članovi SDA.

Školovane električare, elektrotehničare i druge radnike od sledećeg tendera očekuju daleko niže standardne cijene koje SDA propisuje kao stimulans grijačima fotelja. Fizički poslovi po elektranama biće dostupni za samo 2000KM (+glas), a poslovi koji traže VSS podnošljivih 5000KM (+glas). Najskuplji će od sada biti poslovi u administraciji sa značajnih 7500KM(+2 glasa).

“Samo možemo da kažemo da su novi paketi mita u skladu sa stranačkim propisima i da će se cijene na tržištu ovime stabilizovati” rekli su iz EPBIH.