U Sarajevu je danas svečano otvorena prva ustanova za odvikavanje od kupovine prekomjernog broja proizvoda u DM prodavnicama. Prostor je opremljen dovoljno da može pružiti emotivnu potporu za minimalno 50 unesrećenih ovisnika o kupovini u DM prodavnicama.

“Osjetili smo potrebu da pomognemo svim onim ljudima i ženama koji jednostavno ne mogu da izdrže a da ne pokupuju sve što im padne pod ruku kada uđu u DM prodavnice. Ovaj fenomen nemogućnosti podnošenja potrebe za kupovinom kremica i maski koje, iako jeftine, nikom ne služe. Dešavalo nam se da žene potreoše kompletan mjesečni budžet za hranu i egzistencionalne potrebe potroše zapravo u DM prodavnicama kupujući sa one police gdje uzmete jedan proizvod, a drugi dobijete gratis. Baš zna to da bude onako teško i generalno dešavalo nam se da se kompletne porodice raspadnu jer se neko jednostavno nije moga o da suzdrži i da ne kupuje sve što mu ne treba u DM-u. Iz ovih razloga je otvorena prva kuća za odvikavanje kako bismo uz mnogo rad ai truda našim dragim štićenicima mogli da pomognemo da ne uništavaju svoj život ma koliko im privlačna bila maskara gratis. Nije to vrijedno da nemate hljeba da jedete” – izjavila je za naš portal predsjednica Udruženja koje je idejni tvorac ove ustanove Hajra Ovisnica.

Kako mnoga istraživanja pokazuju, ovisnost o kupovini u DM-u ne razlikue se mnogo od ovisnosti od heroina. Dijelovi mozga koji reaguju na podražaje koje prouzrokuje heroin također reaguju i na ulazak u DM prodavnicu.