Gradilišta u našoj zemlji najaktivnija su u izbornoj godini i to je svima jasno. Posebna vrsta asfalta se koristi u predizborne svrhe. Asfalt kodnog imena “drži vodu dok majstori odu” bio je teško dostupan u našoj zemlji. Međutim, ove godine otvorena je prva firma za proizvodnju predizbornog asfalta u BiH.

“Mi smo prva firma ovakve vrste u BiH pa čak i u regionu. Time smo postavili visoke standarde. Prema proračunima naš asfalt treba da izdrži čitav jedno dva tri mjeseca. Kada prođu izbori on može da propadne, popuca, pa čak i da se toliko uništi da putevi budu gori nego prije asfaltiranje. To je taj takozvani predizborni asfalt za koji se moja firma specijalizirala. Sa političke strane i nije pametno pravit puteve koji će trajati više od godinu dana jer se stalno održavaju novi izbori i putevi se trebaju asfaltirati iznova”, rekao je Ragib Mješalica, vlasnik prve forma za proizvodnju predizbornog asfalta u BiH.

Prva stranka koja je ukazala povjerenje novoj firmi je svakako SDA koja već godinama prednjači u izgradnji predizbornih puteva.

“Normalni asfalt je dosta skuplji od ovog predizbornog, samo što je njega bilo dosta teže nabaviti. Sada kad ovdje imamo firmu neće biti problema. Odmah smo sa firmom gospodina Mješalice potpisali ugovor za nekoliko narodnih izbora prema kojim se obvezuju da će nam isporučiti dovoljno ovog predizbornog asfalta. Uskoro je planirano da naš divni i pošteni premijer gospodin Novalić otvori i prvu proizvodni pogon ove firma koji se nalazi u Tešnju”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.