Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je danas objavilo konkurs za nagrađivanje najboljeg storyja kako pada snijeg na Instagramu. Ovim potezom vlada želi da ponuka građane kreativnom djelovanju koji ima određeni motiv.

“Vjerovatno da ne postoji osoba mlađe generacije koja nema društvene mreže, pogotovo Instagram i da ne prati trendova tih društvenih mreža. Svjedoci smo da svake zime čim padne prvi snijeg, svi snimaju storyje kako bi zabilježili taj momenat, a tu zaista ima jako puno kreativnih i dobrih radova. Zato smo odlučili formirati komisiju koja će ocijeniti najbolje radove i shodno tome dodijeliti nagrade za najbolje autore. Želimo na ovaj način da promovišemo pozitivne stvari, poput influensinga na društvenim mrežama koji može motivisati mlade da urade nešto od svog života”, ističe Nina Dizajn, savjetnica ministra kulture i sporta za kulturne i sociološke trendove.

Najbolji story će biti nagrađen sa iznosom od 10.000 KM, a rok za prijavu je do 14. februara, nakon čega će se do kraja mjeseca proglasiti pobjednik.

“Okupili smo tim zaista eminentnih influensera na Instagramu kako bi sve bilo krajnje profesionalno. Oni će gledati kadrove, fontove, tekst, filtere i sve ostale parametre koji ocjenjuju dobar story. Ovo zasigurno nije jednokratni projekt i trudit ćemo se da sve aktualne trendove nagradimo adekvatno, što mladim ljudima može biti super prilika da zarade jako lijep novac što češće. Nakon ovog takmičenja, uvest ćemo i redovno mjesečno takmičenje storyja za najbolji tanjir i pejzaž prirode”, dodala je Dizajn.

Pored ocjena stručnog žirija, druga polovina bodova će biti od strane publike, koja će svojim lajkovima odlučiti ko je pobjednik ili pobjednica konkursa.