Pripadnicima Bošnjačkog naroda, kojem zbog različitih potreba treba druga nacionalnost, mogu to učini do 15. januara 2019. godine. Da li to bilo zbog posla, dobivanja papira ili nečeg trećeg, svi koji žele mogu to učiniti sada.

“HDZ BiH je otvorio konkurs kako bi prije svega popravio brojno stanje Hrvata. Nama se više ne smije ponoviti Željko Komšić i preglasavanje, jer to ugrožava stabilnost ove zemlje. Svi oni koji su čisto imenom Bošnjaci, a nemaju neku osviještenu nacionalnu svijest, te im je novac glavni prioritet u životu, mogu se izjasniti i postati dio naše zajednice”, rekao je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

Novopečeni Hrvati će dobiti odlične benefite, te će ih se smatrati cvijećem naroda koji zaslužuje sve što im je potrebno za normalan život.

“Prelaskom u Hrvate morate postati članom HDZ-a, te svake naredne izbore glasati za naše kandidate. Također, dobit ćete poslove u javnom sektoru na dobrim pozicijama, kao i u kompanijama porijeklom iz zapadne Hercegovine i središnje Bosne. Ovaj poziv je upućen i onima koji se izjašnjavaju k’o Bosanci, obzirom da te ustavne kategorije nema, mi ih pozivamo da postanu konstitutivni”, dodao je Čović.

Prilikom prelaska u novu etniju, građani mogu zadržati svoje prethodne svjetonazore, ali su dužni politički djelovati u duhu i skladu većinskog dijela Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.