U Sarajevu uskoro dolazi novost i osvježenje. Mlada poduzetnica Alma Bidermajer je odlučila da pokrene vlastiti biznis, ali za jednu manju kategoriju stanovništva Bosne i Hercegovine.

Riječ je o salonu vjenčanica za buduće nevjeste koje nisu trudne. Revolucionaran dizajn vjenčanica bez prostora za stomak u kojem se nalazi dijete je sama smislila i želi ga plasirati na tržište kao novitet i nešto što je malo ili nimalo zastupljeno u trenutnoj ponudi.

“Kad sam razmišljala o pokretanju vlastitog biznisa, razgovarala sam s prijateljima, znate na kafama, na druženjima i tako to. Željela sam da radim u modnoj, tj. tekstilnoj industriji i da dizajniram svoje stvari. Tada mi je jedna prijateljica rekla da se sve više djevojaka udaje, a da nisu trudne. Meni je to bio malo čudan i iznenađujući podatak, ali sam istražila malo tržište i shvatila da je trenutno mali broj, ali da je trend u porastu”, započinje svoju priču Alma.

Nakon istraživanja, aktivno se dala u savjetovanje s poznanicima, ali i manje poznatim ljudima iz biznis svijeta, te potražila njihova mišljenja o ovoj ideji.

“Kad sam krenula u to, tražila sam savjete od ljudi iz svijeta biznisa i poduzetništva o tome šta bi bilo najbolje raditi. Ako bi se mogao izvući neki zajednički odgovor od njih sviju, to bi bilo da pokretanje biznisa treba da se desi onda kad nešto fali na tržištu, a bilo bi funkcionalno i drugi da je najbolje raditi neki biznis ako je trend tog biznisa u porastu. Tada sam imala jasan odgovor na svoje pitanje i krenula sam u ovo”, dodaje Bidermajer.

Svoj biznis je pokrenula i kaže kako je trenutno zadovoljna odzivom, te da je sve više mladih djevojaka koje se odlučuju stati na ludi kamen uprkos činjenici da nisu trudne. Osim toga, sve je više momaka koji se žene svojevoljno, tako da će Almin rad sigurno biti prepoznat.

Mala je to grupa djevojaka i teško da ću ikad moći osvojiti veći dio tržišta, ali nekih 20% je sasvim dovoljno i vremenom može porasti možda do 30% što bi bilo super”, zaključuje Bidermajer.