Skupina istraživača koji godinama pokušavaju da otkriju zbog čega penzioneri svakog radnog dana koriste javni prevoz u Sarajevu u periodima najveće gužve napokon su došli do revolucionarnog otkrića koje razotkriva sve tajne ove dobne skupine. Naime, prošle sedmice, u najvećoj tajnosti Švrakinog Sela, jedan penzioner je nakon nekoliko godina ispitivanja, napokon posustao i otkrio gdje to oni zapravo idu.

“Preponosni smo što su naša istraživanja napokon urodila plodom. Znate, naši sugrađani su se godinama pitali gdje to zapravo penzioneri putuju u periodu od 7:20 do 7:40 svakog jutra. Dijelom ih je to interesovalo jer nemaju pojma šta ljudi u trećoj životnoj dobi planirau da rade kada stignu na svoju destinaciju u osam sati ujutru, ali dijelom i zbog toga što penzioneri u ovom periodu stvaraju ogromne gužve u koje onda upadaju i školarci ali i radnici koji nerijetko ne mogu da uđu u tramvaje zato što su penzioneri već zauzeli sva mjesta. Rješenje ovog pitanja i organizovanje zasebnog javnog prevoza za žitelj ovog doba će uveliko da rastereti građane Sarajeva koji svakodnevno strepe da li će da stignu na posao na vrijeme ili će morati da se zakače za prozor kako bi uopće uspjeli da se domognu centra grada. Ovo čarobno mjesto na koje penzioneri idu je napokon raskrinkano i sada naša Vlada planira da radi na rješavanju ovog izazova” – izjavio je za naš portal predstavnik grupe naučnika Amir Špijunić.

Odavno je poznato da penzioneri u javnom prevozu zauzimaju ogromnu količinu prostora ali i da je ovaj problem do sada bilo nemoguće riješiti jer bi bilo kakva zabrana ili ograničenje značila i kršenje osnovnih ljudskih prava na prevoz imiris bijelog luka po Ustavu BiH.