Listajući oglase za poslove, mladi H.E. iz Sarajeva pronašao je poziv koji mu je zaledio krv u žilama. Poslodavac inicijala G.R. nudio je na poznatom portalu za traženje uposlenika nekoliko studenata koji su voljni da obavljaju uredske poslove i da za to budu propisno plaćeni putem studentskog servisa.

Ono što posebno šokira u ovoj priči, pored činjenice da se ne traže studentski berači malina, jeste činjenica da navedena naknada za ovaj posao iznosi 600 KM za 4 sata rada dnevno.

Misleći da se radi o nesporazumu H.E. je kontaktirao redakciju Šatro info kako bi prijavio slučaj.

“Ma prosto ne znam šta da vam kažem. Listam ja tako oglase ne bih li našao neko branje jagoda ili malina po bar ljudskim cijenama, kad tamo, usred svega, stoji ovaj oglas. Odmah sam ja skontao da tu nešto nije uredu, mislim znate kako je to. Studenti služe da ih se iskoristi do maksimuma, a plati minimalno i nema tu neke velike priče ni politike. Naravno da se nisam prijavio na posao, da mi neko mazne bubrege dok kofol radim za njega. Ili to ili je neka prostitucija u pitanju, samo se time u ovoj državi može zaraditi” – izjavio je H.E. za naš portal.

Poslodavac kom smo ušli u trag budući da je ostavio prave podatke u oglasu nije htio opširno da komentariše slučaj, ali je rekao da smatra da su i studenti ljudi i da ih ne treba izrabljivati u robovlasničkim kompanijama, te da im on samo daje ono što svakako već zarade.

Zbog ove njegove reakcije kontaktirali su nas iz Psihijatrijske klinike UKCS-a kako bi dobili identitet osobe koja je očigledno neuračunljiva i ispitali njegove sposobnosti za svakodnevno funckionisanje u društvu, te predložili terapiju.