Zenica – Lokalni otac, veliki ljubitelj podnevne kafe, jednostavno ne razumije ljude koji umjesto Zlatne Džezve konzumiraju Nes. “To za mene nije prava kafa. Moj sin, otkako je otišao da studira, samo pije Nes, i moli me da probam. Ja neću ni da čujem. Iskreno, uopšte ne razumijem ljude koji je konzumiraju. Neću da ih imam u kući. Dotle je to sve došlo s Nesom da se bojim da mi je sin gej” – ispovjest je tužnog oca.

Bosna i Hercegovina je inače poznata po konzumaciji velikih količina mljevene kafe, koju neki zovu turska, neki bosanska, neki domaća, neki čekaju da pljune, neki prvi prokuhaju, neki dobro zapeku, neki umiješaju sa hladnom vodom, neki sa toplom, neki ne dižu s vatre dok se ne digne, neki dižu prije nego što se digne, neki krčkaju na tihoj vatri, neki ne krčkaju uopšte, ali svi uglavnom prave u džezvama, u velikim količinama, i uglavnom to rade osobe u ženskom rodu, a ne muškom.

Kako god bilo, instant-kafe poput Nes često nisu dobrodošle u lokalne domove, kao nedovoljno dobar uvoz ideja sa Zapada koje su tu da zamijene nešto što je puno kvalitetnije i domaće. Lokalni otac potvrđuje to svojim stavom da je “ovo jedina prava kafa, vidite kako je tamna, kako miriše, to možeš vidjet’ kako ljudi sade, pa mrve, pa peku, šta tamo Nes, jevrejska firma još, šta znaš odakle to dolazi i je li uopšte kafa.” On se nada da će se njegov sin uskoro opametiti i da će bar naći suprugu koja će znati napraviti bosansku kafu, pa će ga ona preobratiti da nju pije.

Ostaje da se vidi kako će otac reagovati kad sazna da sinovljeva trenutna djevojka konzumira tzv. matcha čaj, i ne želi uopšte ni da čuje za šoljicu dobre, stare kafe.