Novim odredbama o nastavi u osnovnim školama Kantona Sarajevo, učenicima će biti blago promijenjen sedmični raspored časova. Umjesto časova sporta, biće obavezno pušenje šiše sat i po sedmično.

“Dvočas sporta koji su do sada učenici imali, biće zamijenjen boravkom na šiši. S obzirom na to da učenici svakako bježe sa sporta i odlaze na nargilu, odlučili smo da ovo uvedemo kao obavezan predmet. Sve škole će u svojim kafeterijama uvesti nargilu, te će se besplatno služiti učenicima u toku duplog časa. S druge strane, učenici svakako masovno idu u teretanu od malih nogu, tako da se taj segment sporta i tjelesnog odgoja svakako nadomjesti”, rekla je Nejra Dnevnik, direktorica Osnovne škole “Ragib Crni”, koja je pokrenula inicijativu koja je u konačnici usvojena na sjednici Vlade Kantona Sarajevo.

Učenici neće moći pušiti nargilu mimo časova kojim je predviđeno, kako se ne bi stvarala gužva u kafeteriji.

“Zbog toga što znamo koliko je nargila popularna među učenicima, nećemo dozvoliti zloupotrebu ovog našeg plemenitog čina. Nargile će se isključivo postavljati u termine kada neki razred ima po rasporedu predviđen ovaj čas. Ukoliko žele da puše nakon škole, to mogu učiniti u šiša barovima i to moraju platiti”, dodala je Nejra Dnevnik.

Škole će dobiti donaciju različitih aroma, te će Vlada Kantona Sarajevo za ovaj projekat izdvojiti sva potrebna sredstva.