Zaposlenici agencije za osiguranje “Fatality” iz Londona, u saradnji sa londonskom policijom uspješno su zavirili u preko 20 hiljada paklica cigareta na neimenovanom muzičkom festivalu održanom prošli vikend u predgrađu britanskog glavnog grada, javio je Reuters. Popularna “sekjuriti” agencija ovime je oborila rekord za broj nepotrebno otvorenih i oštećenih pakovanja cigareta na dvodnevnom muzičkom događaju.

Procedura otvaranja paklice cigareta, pitanja “Šta ti je ovo?” i cijepanje još neotvorenih kutija dio je standardne procedure na događajima “gdje ima velika vjerovatnoća okupljanja narkomanske omladine”. Ovaj postupak uveden je u praksu britanskih policijskih dužnosnika početkom sedamdesetih kada je i posljednji put neko iskoristio kutiju cigareta da u njoj unese džoint na festival.

“Zavirivanje u kutiju cigara je ključni korak u sprječavanju neželjenih ozljeda i unošenja narkotika na muzička događanja. Naravno, opet ništa nismo našli, niti smo spriječili omladinu da ganja zmajeve po stejdževima, ali smo bar spriječili da se posijeku na foliju dok otvaraju pljuge” rekao je Cormac Everest, portparol londonske metro policije ističući značaj velikog broja pregledanih kutija.

Agencija “Fatality” u obraćanju medijima istakla je i činjenicu da su uspješno do gole kože skinuli oko 350 ofirnih mladića, ali ovaj broj nije bio dovoljan za obaranje rekorda koji trenutno iznosi 424 pretresa cijelog tijela za dvodnevni festival. Iz Fatality agencije takođe ističu i da niti jedan od pretresenih posjetioca festivala nije imao žalbu da mu se odjeća zaprljala dok su ga pipali nezgrapni službenici koji u životu nisu plesali na festivalu.