Sarajevo – Opština Centar, poznata po sloganu “Imamo prijatelje i Bošnjake i Srbe i Hrvate svi smo mi braća ne vidimo razlike”, odlučila se simbolično pokloniti svojim građanima i građankama poklon za Božić.

Novi načelnik, koji je nedavno preuzeo vođstvo nad Opštinom, samostalno je došao na ideju privatizacije svog preostalog javnog prostora uoči Božića, te je, ponesen prazničnom atmosferom koja se mogla osjetiti na isključivo odabranim kotama u gradu, odlučio dati izjavu za medije. “Ovaj poklon za Božić možete protumačiti kako hoćete, ali ono što je trebala biti njegova poruka je da mi imamo prijatelje i Srbe i Hrvate i da želimo da se kao takvi osjećaju integrisano u ovoj opštini. Zbog tog ćemo da privatiziramo sav javni prostor kao recimo parkove, trgove, galerije i druge površine kako bismo za sljedeći Božić bili još spremniji da obogatimo grad prazničnom atmosferom”.

Na pitanje kakve veze ima privatizacija sa praznicima, načelnik je saopštio: “Vidite kako mi sada imamo ove praznične markete na dva mjesta u opštini, upalili smo one ukrase što su ostali od Bajrama i još dodali par nekih, još smo i neke naše standardne kote kao Sarajevo City Center i druge shopping destinacije dodatno obogatili za praznike, e pa to sve hoćemo da ostane ali da dignemo na novi nivo za sljedeću godinu, znači ima sve da šljašti.”

Privatizacija javnih površina zaista može značiti ljepše uređen grad, međutim, njihov gubitak također može proizvesti neželjene posljedice poput plaćanja karata za sjedenje na klupi, što je načelnik, saznajemo, također spominjao kao soluciju za dobijanje sredstava za kupovanje svijetlećih lampica, budući da su sredstva namijenjena za tu svrhu, napominje “potrošena drugdje”.

Odlučivši da ispitamo reakciju građana na načelnikove namjere, uputili smo se na praznične ceste grada. “Ma treba sve privatizirati”- rekao nam je Fadil (22), student medicine.