Nedolazak visokog predstavnika u Banja Luku i danas je tema broj jedan u našoj zemlji. Gospodinu Schmidtu je zabranjeno da ulazi u zgrade institucije Republike Srpske tako da bi se jučerašnji zakazani sastanci održali u nekoj od Banjalučkih kafana na šta visoki predstavnik nije pristao.

“Nakon svih ovih prijetnji o hapšenju i cijele ove fame oko mog dolaska u RS ja sam mislio stvarno otići tamo i pokazati svoju veličinu, ali su mi zabranili ulaz u zgrade institucija. Ja nisam čovjek koji voli održavati sastanke po kafana pa sam zbog toga i odustao od posjete. Mislim da je to ponižavajuće za mene da sjedimo i dogovaramo nešto u kafani. Međutim, danas sam od opozicije u RS dobio jedan zanimljiv spisak kafana koje su pogodne za sastanke tako da možda i odem ovih dana”, rekao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

Jedan od autora spiska pogodnih kafana za sastanke, Ćamil Duraković za naš portal otkrio je kako je došlo do ideje da se formira jedan ovakav spisak.

“Banja Luka ima dobre i daleko poznate kafane i zbog toga ne znam čemu takav stav gospodina Schmidta. Ako već ne može u zgrade institucija u kafanu mu niko ne može zabraniti da dođe. Mi smo mu poslali spisak od nekih dvadesetak kafana u kojima bez problema možemo održati sastanak. Tu znamo konobare i niko nas neće izdati novinarima ili Miloradu Dodiku tako da neće biti problema. Kafane se nalaze u samom centru Banja Luke tako da nema problema ni sa parkingom. Sve smo uradili, a na gospodinu Schmidtu je samo da dođe i dokaže svoj autoritet”, rekao je Ćamil Duraković, potpredsjednik RS-a.