Hvale vrijedan potez općine Jablanica dospio je u fokus medija jučer, poslije sjednice na kojoj se raspravljalo u jednakom omogućivanju prava svim građanima. Inicijativa Stranke za bezglutensko sutra (SBS) naišla je na potporu svih vijećnika i već od početka narednog mjeseca Jablanica počinje postavljati kontejnere bez glutena za sirotinju i beskućnike s celijakijom ili posebnim režimom ishrane.

”Mi smo primijetili kako je to sada sve popularnija tema i kao jedna napredna općina morali smo se dotaknuti ovoga i sami. Smatramo da je bezglutenska ishrana pravo svih građana, a ne samo onih bogatijih koji mogu izvoljevati šta da jedu.” kaže Listo Kupusica iz SBS-a.

Razgovarali smo i s beskućnicima koji svoju hranu traže u kontejnerima i oni imaju samo riječi hvale: ”Hvala našem načelniku Salemu Dediću, hvala i Stranci za bezglutensko sutra, hvala svima što su podržali ovu inicijativu. Meni je izuzetno drago što se sada mogu hraniti iz kontejnera i znati gdje ima, a gdje nam glutena. Ranije je bilo teško, najedem se tuđih otpadaka iz smeća i onda se nadme stomak, krenu vjetrovi, bolovi, ma užas.”

Akciju je podržao i Novak Đoković, poznati borac za bezglutensko sutra, koji kaže kako on svakako u smeće baca samo bezglutenske proizvode. ”Ja imam tih nekoliko pretplatnika na svoj kontejner ispred kuće, koji stalno dolaze i hrane se. To su moderni prosjaci i beskućnici, neki od njih i nemaju celijakiju, već biraju da ne konzumiraju gluten. To su stvarno osviješteni ljudi, moramo im omogućiti da se hrane ona kako oni misle da je ispravno.” kaže Novak