Načelnik Općine Centar i predstavnici Vodovoda i Kanalizacija su obišli prve lokalitete izgradnje bunara za vodu. Na desetine bunara će biti postavljeno širom ove općine, kako stanovništvo više ne bi imalo problema s nestašicom vode.

“Sarajevo ima veliku odgovornost da održava imidž ozbiljne i specifične metropole, i mi smo dužni da istrajemo na tom putu. Ne smije se dešavati da građani i brojni turisti ostaju bez vode, te da se brukamo na ovakvim stvarima. Cijevi su stare, to već znamo, i njihova rekonstrukcija zahtjeva ogromne količine novca koje trenutno nemamo. Pored toga, morali bi iskopati kompletan grad kako bi sve sanirali. Kopanje bunara je mnogo efikasnije i s druge strane jako lijepo estetski. Sve se to može plasirati kao turistička atrakcija, obzirom da su naše pradjede i pranane na isti način dolazili do pitke vode”, rekao je načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić.

Građani će za potrebe korištenja bunara, dobiti posebne izrezbarene kante s motivima ćilima, te odjeću, kako bi se uklapali u ambijent prilikom odlaska po vodu.

“Svi građani će na nivou ulice dobiti po nekoliko kanti, koje će imati sve naše tradicionalne motive, nekoliko pari muške i ženske folklorne odjeće, nanule i kapice, kako bi i turistima pružili zadovoljstvo fotografisanja kada odu po ovu. Mi smo grad koji živi od turizma, te je potrebno da turističke potencijale iskorištavamo u svim segmentima života. Tako ćemo ubiti dvije muhe jednim udarcem. Primarna je stvar zadovoljavanje potreba građana vodom, ali je jako bitno da se sa svojim komšijama dogovore ko će kada ići po vodu, obzirom da nemamo dovoljno kanti”, dodao je Ajnadžić.

Građani se također mole da vodu donose i turistima, obzirom da nije domaćinski da oni nosaju kante po ulici, ipak su ljudi došli na odmor.