Opasna igra koja je krenula u Bosni i Hercegovini nekoliko stoljeća ranije, iz nepoznatih razloga, valjda preko Interneta se sve više širi u regionu i Evropi.

Naime, riječ je o opasnoj igri koju partneri igraju već godinama na području BiH, a radi se o tome da se drpaju, fataju i ljube cijelu noć, a onda na kraju stvar ne završi seksom ili snošajem.

“Ova opasna igra je došla, kako čujemo, sa prostora Bosne i Hercegovine. Ovdje su mladi zdravi i mi podržavamo da, kad se već upuste u odnose to krunišu seksualnim činom. Prije svega, seks je zdrav i mi to podržavamo, naravno uz adekvatnu zaštitu, ali je i to kod nas na značajno visokom nivou, tako da stvarno ne znamo šta se ovdje dešava”, zbunjeno je izjavila Ministrica zdravstva Belgije Maggie Celine Louise De Block.

Igrica je opasna, jer nakon izlaznih noći, sve više se dešava situacija da se mladi muškarci pojavljuju sa bolovima u penisu i testisima u prostorijama hitne pomoći, žaleći se na jake bolove. Ono što je nezgodno u ovom slučaju je što i medicinsko osoblje nema načina da im pomogne, jer se to jedino rješava seksualnim činom. Tako da im moraju dati obrazloženje da to moraju da obave masturbacijom ili da plate za seks. Belgijsko ministarstvo zdravlja razmatra prijedlog da uspostavi budžet za refundacije računa seksualnih usluga za ovu pojavu.

“Mi ćemo razmotriti da li je bolje da uložimo u refundaciju računa seksualnih usluga ili da se pozabavimo edukacijom. Kontaktirali smo neke kolege na terenu u Bosni i čuli da je ovo praksa kod većine mladih. Koliko smo čuli, pravda se time da ti mladi, većinom djevojke ne bi voljeli/e da se sazna da su imale seksualne aktivnosti, pa ih onda i ne rade, pogotovo na prvih 39 sastanaka. Poslije ide lakše. Veoma je moguće da ćemo uložiti i nešto u pomoć ovim napaćenim muškarcima koji se godinama bore sa ovom pojavom, ali i u edukaciju, tako da mladi nauče da ako se već fataju i drpaju, mogu i da se seksaju i da nema ništa loše u tome. Kod nas je to dugogodišnja praksa i mi smo veoma zadovoljni”, dodala je Ministrica De Block.

Mladi u Zapadnoj Evropi nisu čekali ni trena da se situacija i ovaj grozni trend razviju, pa su napravili kampanju “Jebite se”, gdje lijepljenjem stikera po WC-ima, bedževima i transparentima upućuju kontra zloglasne igrice Plava kita.