OLX, najveća platforma za traženje golfova dvica i jeftinih stanova za iznajmljivanje u BiH, uvela je i svoj pojmovnik za korisnike, kako bi se lakše snalazili na stranici, te jasno znali šta pojedini korisnici nude ili šta drugi potražuju.

Tako je ove sedmice hit pojam za pretraživanje na OLX platformi ‘komforan stan’. Iz tima OLX-a pojašnjavaju zašto korisnici trebaju biti pažljivi prilikom pretraživanja ovog pojma ili prilikom interesovanja za objave koje sadrže ovaj pojam.

‘’Naši algoritmi pokazali su da u većini slučajeva ‘komforan stan’ zapravo znači da je stan polunamješten, te da ima puno praznog prostora što ostavlja dojam komfora i prostranosti stana. Zato korisnike našim pojmovnikom upozoravamo da ovu riječ tumače dvosmisleno, jer se kao takva ona i komunicira.’’ kažu tumači pojmova OLX objava, od sada stalni tim na ovoj platformi.

‘’Komfor u BiH ne znači ono što znači u ostatku svijeta. Jedan kauč i komoda na kojoj je TV u dnevnom boravku od 32 kvadrata je našim korisnicima smisao komfora. Kuhinja s tri elementa i dva prazna zida sa kojih se vidi da je iskrčena vitrina, viseći elementi i komoda predstavlja se kao komforna kuhinja. Pojmovnik cilja da skrene pažnju korisnika na prava značenja pojmova i s njim ćemo nastaviti sve dok za to bude potrebe.’’ dodali su iz OLX-a.

Uskoro slijedi i sedmični, a potom i dnevni pojmovnik, koji će olakšati pretraživanje svima. Tim trenutno radi na pojašnjavanju objava koja u svom opisu sadrže samo jednu riječ, bez kontakt informacija, opisa artikla i ponude, kao npr. ‘’Špare’’.