Rukovodstvo olimpijskog centra Jahorina izrazilo je danas zabrinutost zbog niske prolaznosti projekata nacionalnog i vjerskog pomirenja i izgradnje povjerenja na međunarodnim grantovima. Prema njihovim riječima, najviše projekata dešava se ljeti – najmanje zimi, ali su prošlo ljeto i jesen bili skoro kobni po sezonu.

“Pretprošle godine imali smo preko 113 projekata koji su se dešavali u našim hotelima – budući da se mali bungalovi nikad ne zakupljuju za projekte. Godinu prije, bilo ih je oko 120. Prošle godine bilo ih je svega 52. Ne znam kako oni misle da se s toliko malo projekata u ovoj zemlji desi neko nacionalno pomirenje, i kako da ljudi koji idu na sve te projekte za svega pedeset susreta izgrade povjerenje jedni u druge”, upozoravaju iz Olimpijskog centra Jahorina.

Tvrde da za ovu godinu zasad imaju samo 18 najavljenih projekata, dok će se za ostatak izgleda morati pobrinuti lobiranjem u stranim ambasadama.

Situacijom nisu zadovoljni ni na Bjelašnici, dok Igman i Trebević nisu htjeli ni da komentarišu, s obzirom da oni svakako nisu pogođeni ni projektnim budžetima, niti su dovoljno ekskluzivni za organizaciju jednog kvalitetnog pomirenja.