Sinoć oko 20 časova, u Sarajevu je oko 3.000 mladića u dobi od 16 do 30 godina, prisilno odvedeno na koncert Saše Kovačevića. Uz pratnju vojne policije i nekoliko hiljada djevojaka, prisustvovali su dvosatnoj torturi epskih razmjera. Većina nije htjela da govori javno o toj sramoti, međutim, bilo je onih koji su skupili hrabrost i podijelili ovo sa svijetom, kako se nikome ne bi nikad više ponovilo.

“Ja sam sa svojom Lamijom skoro tri godine u vezi, i posljednjih mjeseci smo upali u teške krize. Nekoliko puta raskidali i mirili se, te sam bio očajan kako da to ispravim i spreman na sve. Znam da voli Sašu i da bi to dosta pomoglo našem odnosu. Kada sam konačno smogao snage da se dovučem do platoa na Skenderiji i kupim te kobne ulaznice, vidio sam osmijeh na njenom licu. Naša veza je ponovo na starim tračnicama, a ja se još uvijek oporavljam od sinoćne traume. Al’ eto, to je život, na čovjeku je da se bori”, rekao je Marko, devetnaestogodišnjak.

Ništa bolje nije prošao ni Samir Agonlijić, koji se dugo odupirao odlasku na ovaj koncert.

“Ona je mene prala mjesec dana da idemo na taj koncert. Ja sam uspješno lagao, odupirao se, mufljuzao, ali uzalud. Kad sam mislio da je taman sve prošlo, na dan koncerta je uz pratnju vojne policije došla na moja vrata i odvela me. Ta dva sata patetike, užasa, torture i agonije nikad neću zaboraviti. Prvo su nas sve zatvorili u neku veliku halu. Zatim su ugasili svjetla, bez šanka na vidiku i vode u WC-u, i počeli da puštaju pomalo neka svjetlosne signale. Zatim su otkucali prvi taktovi pjesme i onda se pojavio on. Nemojte me više molim vas”, gutajući knedle ispričao nam je Samir.

Udruženja bildera, alternativaca i klubovi borilačkih vještina su podigli zajedničku optužnicu protiv organizatora, kojeg terete za zločin protiv muškosti, poniženje, papučarstvo i patetiku.