Nakon usvajanja zakona o kleveti u manjem bh. entitetu koji podigao veliku prašinu, novinari će morati pribjeći raznim metodama kako bi izbjegli kažnjavanje. Već danas otvoren je poziv za prvi kurs na temu kako pisati o političarima u RS-u u superlativima.

“Novinari su primili direktan udarac zbog ovog zakona koji faktički zabranjuje slobodu govora i medija. Mi to nećemo dozvoliti i hoćemo da pomognemo novinarima. Napravili smo kurs koji će govoriti o tome kako pisati tekstove o političarima u RS-u, ali u superlativima. To jeste malo teško i skoro pa nemoguće jer se o tim ljudima trenutno nema ništa dobro reći, ali naše je da probamo. Stvarno nam nije u cilju da neki od novinara idu u zatvor zbog istine koju pišu. Pozivam sve zainteresirane da se prijave što prije jer je broj mjesta ograničen”, rekao je Dragan Istina, pokretač ovog kursa.

Gospodin Istina govorio je i o nekim metodama koje će novinari naučiti na ovom kursu.

“Naučit ćemo pisati tekstove takozvanom metodom suprotnosti. Znači ako hoćete da kažete da je neki od političara ukrao neki novac napišete da je on najpošteniji u entitetu i da nikad ni marke nije ukrao. To bi političarima, ali sudijama moglo zamazati oči. Ova metoda se pokazala kao efikasna i u praksi. Također, naučit ćemo novinare kako da igraju na kartu neubrojivosti jer kad možete ubiti čovjeka i izvući se na to možete se onda spasiti i od ovog zakona o kleveti. Pokrit ćemo još dosta tema, ali ne bi sada dužio o tome”, dodao je gospodin Istina.