U okviru projekta jačanja i izgradnje putnih tokova u BiH, te boljim i efikasnijim povezivanjem svih gradova u zemlju, MMF nesebično odobrava kredite kako bi se ova vrsta infrastrukture popravila. Milijarde maraka koje su do sada došle u našu zemlju, nisu razlog da se uzme još koji kredit kako bi se sanirale određene dionice.

“MMF je na našu sreću odobrio taj kredit od preko osam miliona konvertibilnih maraka, s ciljem poboljšavanja putne infrastrukture u zemlju, koja je osnova za sve ostale djelatnosti. Mi smo ovaj kredit tražili posebno s ciljem sanacije jedne jako bitne dionice u BiH, a to je podzid u ulici Logavina. Svjesni činjenice koliko automobila prođe dnevno, te kakve mogu biti posljedice ukoliko podzid pukne, procijenili smo da okvirna cifra da se pokriju svi troškovi iznosi oko sedam miliona. Ovaj ostatak je za ne daj Bože ako zafali, te za nepredviđene troškove kao što su pita i jogurti za majstore, sokovi, cigare itd. Ovo će zaista biti veliki napredak za putnu infrastrukturu u BiH”, rekao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Podzid dužine sedam metara trebao bi dobiti puni sjaj, a spajanje s ulicom Alije Đerzeleza gdje se nalazi, definitivno će napraviti i turističku atrakciju za mnoge posjetitelje glavnog grada BiH.

“To ne samo da će biti funkcionalan projekat u transportnom smislu, već će imati i turistički potencijal. Preko puta nadvožnjaka se nalazi pekara Vrbanjuša, kultno okupljalište starih Sarajlija prije onog rata. Zatim u samoj blizini se nalazi rodna kuća Brace Gumene glave, jednog od najvećih legendi bh. i jugoslovenskog fudbala. Svakako ne smijemo zaboraviti našu policijsku stanicu Logavina, strah i trepet kriminalaca od Sedam šuma pa sve do podnožja Igmana”, dodao je Novalić.

Nakon ovog projekta, Vlada FBiH planira tražiti kredit u iznosu oko pet miliona, za sanaciju ograde na Ajfelovom mostu na Skenderiji.