Bosna i Hercegovina na raznim poljima sistemski diskriminiše svoje stanovnike. Poznati su nam primjeri segregacije u obrazovanju, kulturi, sportu, zdravstvu.

U borbi protiv nacionalističkih politika podjela i mržnje u Sarajevu će od naredne školske godine sa realizacijom krenuti projekat „Dva šiša bara pred jednom školom“.

Inače, radi se o najperspektivnijoj grani u polju očuvanja obrazovano-rekreacijskog razvoja omladine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, navode iz Udruženja šiša raspuhivača, koji su inicirali ovu hvale vrijednu priču.

„Omladina odlazi. Onima koji su prinuđeni ostati nije do života, kamo li do škole. Sa ovakvim školstvom, nema im svijetle budućnosti. Znaju to i oni, zato spas od stroge matematike i dosadne historije nalaze u našim šišama. A tu su i prije i poslije škole. Primorani smo širiti biznis, bar po dva šiša bara na jednu školu“, kaže predsjednik Udruženja Hukah Raspuhić.

Ovakvu inicijativu podržalo je i Vijeće roditelja. Kažu, kad djeca već bježe sa časova, roditeljima je bitno znati gdje i na koji način provode to vrijeme.

„Sigurnost i zdravlje djece su prioritet. Bolje da su na toplom mjestu, blizu škole, nego da kući igraju igrice, surfaju ili ne daj Bože vani zastrane okrećući se porocima alkohola, kocke, droge i rokenrola“, stoji u pismu podrške roditelja.