Odlukom Skupštine Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, od naredne akademske godine svi studenti koji budu trebali da diplomiraju prije odbrane svog diplomskog rada moraju položiti test općeg znanja o procesu dobivanja vize za Republiku Njemačku. Bez položenog testa ovog općeg znanja studenti neće biti u mogućnosti da diplomiraju i podignu svoju diplomu.

“Ova odluka nije bila laka, ali ju je neko morao napraviti i presijeći jednom za sva vremena. Mladi svakako hoće da idu i nema potrebe da se mi tu sad nešto pravimo kao da nas je briga za buduće naraštaje. Ako djeca hoće već da idu neka se fino spakuju i neka idu. Na nama je da im damo znanje na fakultetima i plus da ih informišemo na koji način trebaju da se prijave za vizu, koliko se čeka razgovor i koji su im dokumenti potrebni. Ovaj fakultativni čas će imati na posljednjoj godini fakulteta i fino će na kraju, uz odbranu diplomskog braniti i buduću vizu za Njemačku. Ne moraju naravno svi otići s diplomom da žive tamo, ali ako budu htjeli da odu, mi smo ti koji im trebaju pružiti znanje i moć da ih ne preveslaju ove agencije koje sad postoje posvuda i koje samo služe da ljudima uzmu teško zarađenu lovu i da šmugnu. Mnogi roditelji su nam pisali pisma u kojima izražavaju zahvalnost zbog ovakvih postupaka i mi smo presretni zbog toga” – izjavio je za naš portal portparol Vlade FBiH Enes Uhljup.

Vlada najavljuje da će ovaj ispit biti jedan od rijetkih koji se na našim fakultetima neće moći položiti preko veze, a postoji i mogućnost da će slična nastava biti organizovana i u sklopu srednjih škola što znači da bi srednjoškolci uz polaganje maturskog ispita, polagali i ovaj životni ispit.