Kako najavljuju iz Vlade Kantona Sarajevo, od početka novembra planiran je početak upotrebe savremenih lepeza za rastjerivanje magle po Sarajevu. Predstavnici Vlade su se, na ekskluzivnoj konferenciji za medije pohvalili ovom revolucionarnom idejom rješavanja problema zagađenosti zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Naši dragi prijatelji iz Kine su nas inspirisali da rješenje problema smoga u glavnom gradu Bosne i Hercegovine može biti pronađeno i u drevnim vještinama starog Istoka. Naime, kako smo uspjeli velikim čitanjem tekstova sa Wikipedije da zaključimo, drevni narodi Kine i Japana su na velika smogovska zagađenja odgovarali kolektivnom upotrebom lepeza u javnom prostoru. Kada bi smog postao pretjerano gust, ljudi su čak znali da rade besplatno i to u više smjena. Nadamo se i da će stanovnici Sarajeva pokazati ovu vrstu fleksibilnosti i zajedničkog duha kao što je to bilo davne 1984. godine pred Olimpijske igre. Zajedno, uz jako jeftinu spravu možemo da postignemo čuda i da od najprljavijeg prerastemo u najzdraviji i najčišći grad u Europi” – izjavio je za naš portal službenik za odnose s javnošću Vlade Kantona Sarajevo Amir Kum.

Ukoliko se ova mjera sanacije zagađenja ispostavi kao dobra odluka, iz Vlade poručuju da će napraviti tri konferencije i četiri seminara u cijelom Kantonu Sarajevo na kojima će pričati o ovom poduhvatu.