Tužna vijest za sve studente privatnih fakulteta u BiH. Od narednog mjeseca cijena položenog ispita na privatnim fakultetima će značajno porasti. Do ove odluke je došlo nakon velike krize koja je pogodila našu zemlju kao i poskupljenja svakodnevnih namirnica i svega ostalog. Profesori su zaključili da sa sadašnjim cijenama ispita ne mogu normalno živjeti.

“Mi smo dotakli smo dno i na rubu smo egzistencije. Ne možemo više ovako izdržati. Cijene položenih ispita se nisu povećale još od ko zna kad, ali mislim da je sada pravo vrijeme za to. Cijene će se povećati za neki 180% što mislim da je i više nego fer s naše strane. Za položen ispit će se morati izdvojiti minimalno 300 eura što opet zavisi od predmeta. Nakon ovog povećanja sljedeći korak nam je svakako izjednačavanje cijene ispita na svim fakultetima”, rekao je Ahmed Prijava, profesor na privatnom fakultetu u Travniku.

Studenti nisu zadovoljni ovom odlukom i najavili su velike proteste. Ako dođe do povećanja cijene položenih ispita privatni fakulteti bi mogli pretrpjeti ozbiljan udarac.

“Prije je bilo lako, mati mi pošalje para je kupim tri ispita i još mi ostane za hranu, izlaske, šišu. Sada to neće biti moguće jer ću morati sve pare potrošiti na polaganje ispita. Ispiti su teški i ne mogu sve to naučiti. Zbog toga moram platiti da bih položio. Ako ispiti poskupe je ću biti prvi koji će izaći na proteste. Ovo je prešlo sve granice više i moji me neće moći financirati više”, rekao je Anes Skripta, student iz Zenice.