Parlament Federacije BiH na posljednjoj sjednici raspravljao je o izmjenama i dopunama Zakona o izmjenama i dopunama zakona o izmjenama i dopunama nacrta zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Inicijativa za izmjenu zakona stigla je nakon dugogodišnje borbe sarajevskih kriminalaca da se pištolji i puške krenu tretirati kao hladno oružje u zimskim mjesecima u Sarajevu.

Razgovarali smo sa kriminalcima koji su nam objasnili svoje stanovište: ”Prehladno je nekad od kraja decembra, pa do kraj februara za nošenje pištolja. Pogotovo ako ga ostavite u autu, dole u onom pretincu, pištolj bude toliko hladan da se ne može držati bez rukavica. Kako ona očekuju od nas da uspješno vršimo pljačke zlatara i reketarimo ugostitelje po Sarajevu?”, kaže Cune Lastavica, sarajevski dugogodišnji reketar

Hamo Kalauz, također kriminalac se požalio: ”Pa nećemo valjda u 21. stoljeću nositi noževe. To je za amatere, navijače i srednjoškolce tehničkih škola. A nož se svakako smatra hladim oružjem, iako uopće nije toliko hladniji od pištolja. Mi se zalažemo da pištolj postane hladno oružje iz dva razloga, prvi je da se smanje kazne upotrebe ovoga oružja, kao i legalitet posjedovanja oružja, te da se stvarno realno razmisli o hladnoći oružja. Onaj metal bude leeed ledeni. Evo, probajte ga vi uzeti u ruku ili strpati u pantale onako hladnog.”

Parlament Federacije BiH odluku o zakonu će donijeti na idućoj sjednici, a kriminalci će do tada javno protestirati ispred zgrade Parlamenta, a bit će organizirana i akcija dodirivanja pištolja i guranja pištolja u farmerke kako bi se kod građana digla svijest o hladnoći ovoga oružja.