Bakir Izetbegović je na nekom od svojih predizbornih skupova izjavio da roditelji sve više svojoj djeci daju ime Bakir. Prema teoriji gospodina Izetbegovića to je zato što svi roditelji žele imati svog Bakira kao što je to imao njegov otac. Odmah nakon ove izjave is SDA su poručili da će svi stanovnici Federacije do kraja 2024. godine biti dužni barem jednom dijetu dati ime Bakir.

“Ime je lijepo, zvučno i lako pamtljivo, a naš vođa se također zove Bakir. Tako da smo mi odlučili da svi roditelji moraju dati barem jednom djetetu ima Bakir. Proces prilagodbe će trajati do 2024. godine a onda slijedi inspekcijska kontrola porodica i kazne. Vjerujemo da ime djetet itekako ima utjecaja na to šta će dijete postati u budućnosti i zbog toga smatramo da je ovo jedna od boljih odluka u poslijeratnoj BiH. Nikad nisam čuo da se neki narkoman i kriminalac zove Bakir jer je to ime za uspješne ljude”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Gospodin Izetbegović nije propustio priliku da prokomentariše najnovija dešavanje kada je davanje imena djeci u pitanju.

“Naravno da mi se viša ova odluka i jedva čekam da stupi na snagu. Mislim da će nam svima biti bolje i da će naša zemlja munjevitom brzinom krenuti naprijed kada se ovo sve počne primjenjivati. Već sada kad hodam gradom i čujem Bakire neka me topline oko srca obuzme. Jedino će biti problem sa ovim ljudima što imaju samo žensku djecu, ali naći ćemo neko rješenje i za njih”, poručio je Bakir Izetbegović.