Posjeta Jamesa O’Briena našoj zemlji podignula je veliku prašinu u domaćim medijima. Gospodin O’Brien kritikovao je sve nivoe vlasti, a posebne kritike išle su na račun Trojke. Nakon završetka posjete gospodin O’Brien otkrio je da je u toku sastanka udarao predstavnike Trojke linijarom po prstima.

“Moja posjeta BiH bila je dinamična i veoma zanimljiva. Vidio sam da njima dole treba čvrsta ruka jer su se previše opustili. Trojka me je najviše razočarala jer kad smo ih postavljali na vlast mislili smo da će biti malo odlučniji, ali izgleda ništa od toga. Morao sam intervenisati i u toku sastanka kada sam predstavnike Trojke udarao linijarom po prstima za svaku pogrešni riječi. Njima treba čvrsta ruka i moraju osjetiti autoritet koji će ih voditi u bolje sutra”, rekao je James O’Brien, pomoćnik američkog Državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja.

Lideri Trojke također su komentarisali poteze gospodina O’Briena kao i povrede koje su zadobili u toku sastanka.

“Ja sam iskusan političar i mene se ne može tako lako navući. Pazio sam šta pričam tako da sam samo jednom ili dva puta dobio po prstima. Međutim, najgore je prošao Konaković koji je ovako lagan na jeziku i on je više puta dobio po prstima zbog čega je kasnije prste morao držati u toploj vodi. Nismo iznenađeni ovim potezom gospodina O’Briena jer smo se stvarno opustili u zadnje vrijeme i malo je falilo da nas navuku na ovaj izborni zakon koji je van svake pameti. Ovo nam je sada otvorilo oči i nadam se da ćemo bolje raditi u budućnosti”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i jedna od lidera Trojke.