Danas je u zgradi OHR-a u Sarajevu, predstavljena knjiga floskula podrške zapadnih predstavnika u BiH, pod nazivom “Tapšanje po ramenu”. U ovoj knjizi na čak 50 stranica, nalaze se sve moguće floskule koje zapadni predstavnici upućuju našoj zemlji.

“Ja sam bio glavni recenzent knjige, i moram priznati da sam ponosan što sam dio ovog projekta. Obzirom da sam dugo godina bio Visoki predstavnik u BiH, tehnički ne spadam u grupu čije floskule se mogu pronaći u knjizi, iako imam jednu antologijsku oko izražavanja zabrinutosti. To su prije svega rečenice diplomata i predstavnika koji dolaze u kraće ili duže posjete BiH, a obzirom da sam ja bio na čelu OHR-a, mogu samo biti recenzent knjige”, istakao je Valentin Inzko.

Knjiga sadrži sve floskule ikada izrečene građanima Bosne i Hercegovine, od podrške Bill Clintona pa na ovamo. Ovo kulturno dobro će biti izloženo u svim muzejima širom zemlje, a biće moguće izvršiti i kupovinu u brojnim knjižarama u BiH.

“Cilj je bio da pored građana BiH, koji vjerovatno žele da imaju sve izjave podrške, ovo bude i temelj za buduće predstavnike. Zašto bi se oni mučili i smišljali nove, kada postoje već stare koje su funkcionalne i opisuju trenutnu situaciju. Dakle tu će biti fraze poput one da niko ne smije narušiti suverenitet BiH, da neće doći do nezavisnosti Republike Srpske i da nema govora o ukidanju entiteta. To su stvari koje građani BiH vole da čuju, barem da je svaka za po neki narod”, dodao je Inzko.

Knjiga će izaći na bosanskom, srpskom, hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, kako bi svi budući predstavnici ali i domaća javnost mogli da je pročitaju.