Svake godine koncem novembra, Bakir Izetbegović i Željko Komšić se okupe ispred Vječne vatre, progovore koju, upitaju za zdravlje i pozdrave.

“Mi već evo dvije i po decenije se nađemo ovdje svakog 25. novembra u godini, kako bi se na tenane ispričali i prošetali gradom. Rijetko kada šetamo s obzirom na to da su nam funkcije takve da se uvijek diže pompa ukoliko prođemo gradom. Jedino iz nekog razloga na ovaj dan nemamo tih problema. Ne znam što je tako, ali mi prija. Vidim se sa Željkom, popričamo o svemu. Uglavnom na ovom okupljanju dođemo do nekih dobrih ideja dalje za politiku naših stranaka”, rekao je Bakir Izetbegović.

Dvojica lidera imaju podijeljeno mišljenje o Titovoj ulici u kojoj se nalazi Vječna vatra, ali navode da razlike nisu razlog za svađu i kvarenje prijateljstva.

“Ja se k’o sjećam da je na ovaj dan neki praznik, ali da me ubijete ne znam koji. Znam samo da smo se tako počeli okupljati jedne godine i nastavili tradiciju. Sad dođemo isključivo da se vidimo i ne zanima nas više zašto je to isključivo na ovaj datum. Ideološki se ne slažemo do kraja, ali se slažemo oko raspodjele vlasti. Sve te razlike su male u odnosu na prijateljstvo koje imamo i traje od rata pa do danas”, kazao nam je Željko Komšić.

Ova dvojica drugova, jedan Bošnjak a drugi također Bošnjak, su dokaz da zajednički život u Bosni i Hercegovini je itekako moguć, i šalju jednu duboku sliku i poruku svima koji smatraju da suživota nema.