Naš nacionalni tim je sinoć odigrao utakmicu protiv Italije, koja je završena rezultatom 2:1 u korist Italije. Po ko zna koji put smo dokazali da smo apsolutni majstori prvog poluvremena, te da tu dominiramo maksimalno. Iako smo izgubili, mi smo postigli prvi pogodak u prvom poluvremenu. Tim povodom je pokrenuta inicijativa od strane saveza, ne bi li konačno igrali fer i korektno na fudbalskim takmičenjima.

“Zmajevi su neprikosnoveni vladari prvog poluvremena, u tom periodu utakmice jednostavno ne postoji reprezentacija protiv koje ne možemo ostvariti vodstvo. Oni ne mogu da trče 90 minuta, programirani su do 70 maksimalno, čak i ako se potrude, to će biti u utakmicama klubova a ne za dres reprezentacije. Zbog toga upravo pokrećemo ovu inicijativu, kako bi svoj kvalitet igranja u prvom poluvremenu pokazali dostojanstveno i pobijedili, a ne da svaki put završi porazom”, ističe Smiljka Kopačka, psihotrenerica fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Prijedlog će danas biti poslan na adresu FIFA-e, a na našoj strani su već glasovi Čilea, Rumunije, Islanda i Holandije, koji su također jači u prvom dijelu utakmice.

“Nema potrebe da se utakmice reprezentacija igraju svih 90 minuta. Čuli ste izjave pojedinih igrača da oni iskoriste period utakmica reprezentacije, kako bi obišli svoje porodice i prijatelje. Zašto im uskraćivati to vrijeme nebuloznim treninzima i mučenjem? Neka fino momci daju sve od sebe u 45 minuta, proslave pobjedu i na ručak kod nane. A ovako em ne stignu fino posjediti s familijom, em im navijači psuju od do nakon meča, em nas nema nigdje po pitanju takmičenja”, dodala je Kopačka.

Ukoliko se ova inicijativa usvoji, NS BiH razmišlja i o ukidanju kondicionog treninga pred meč, kako bi naši zmajevi što duže mogli variti ručak nakon porodičnog okupljanja.