Nakon vandalskog čina u Mostaru i napada na sudiju, oglasili su se i čelnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, osudivši ovaj čin i striktno navodeći kako treba postupati u ovakvim situacijama.

“Katastrofalno je ono što smo vidjeli tokom i nakon utakmice Velež-Borac u Mostaru. Onakve stvari su nedopustive i mislim da će Velež, nakon ogromne podrške skoro čitave BiH nakon plasmana snositi ogromne posljedice. Koliko god da neko smatra je li suđenje fer ili nije, ipak postoji neki kodeks i zakon koji se mora poštovati. Onako tretirati jednog sudiju je mimo svake časti i sportskog ponašanja”, poručuje Munib Mufljuzšabanović, član komisije Nogometnog saveza BiH za zaštitu sudija.

Mufljuzšabanović navodi da postoji tačan kodeks kako i na koji način se sudije smije udarati, ukoliko navijači primijete nefer suđenje.

“Svjedoci smo vremena u kojem živimo i da sudije jedva čekaju da zarade koju kintu sa strane, tako što će namještati utakmice i to je legitimno. Na njima je kako će to sve upakovati i da li će biti ofirno. Međutim u momentima kada navijači to primijete, onda on odgovara za sebe ali i tada postoje određeni kodeksi. Sudiju smijete fizički napasti ali je zabranjeno udarati ga iznad pasa. Dakle tucite ga nogama, šakama, palicama ispod pasa koliko želite, ali po rebrima i glavi ga ne smijete dirati”, dodao je Mufljuzšabanović.

Iz Nogometnog saveza još jednom apeluju navijačima, da vode računa o tome u koje dijelove tijela udaraju sudiju prilikom negodovanja, ili će snositi posljedice.