Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je mjeru zabrane objavljivanja više od 25 fotografija na dan, novorođene bebe na društvene mreže ponosnim roditeljima. Kako iz Vlade navode, ovu inicijativu pokrenulo je neformalno Udruženje građana “De svega vam prestanite nas prati po društvenim mrežama”.

“Više nema smisla da svaki dan gledamo kako nam na Instagramu i Facebooku izlijeće po 568 slika male novorođene bebe kojom roditelji pokušavaju da dobiju što više lajkova. Razumijem ja stvarno da se svi žele pohvaliti svojim rodom, ali jedna slika je dovoljna. Nema potrebe da se postavlja hiljadu slika dnevno, jer to fakat nikog ne zanima. Znamo da se ljudi mogu sakriti na Facebooku, ali toliko ih je trenutno da jednostavno ne možemo stići sve sakriti. Najbolje bi bilo organizovati neku društvenu mrežu na kojoj će se objavljivati samo ovakve slike pa da prijatelji koje to zanima mogu gledati. Ono nije neki aman zaman uspjeh napraviti dijete u većini slučajeva tako da, ma koliko beba bila slatka, to je ipak samo dijete i ne treba ga toliko eksponirati” – izjavio je za naš portal Imran Single iz Sarajeva, predsjednik udruženja.

Zabrana stupa na snagu danom donošenja, a svi roditelji koji nastave kršiti zabranu i nastave objavljivati fotografije bit će predmetom privođenja, te će im se oduzeti pravo na korištenje društvenih mreža na određeni vremenski period.