Američka kompanija Triton Systems je predstavila projekat novih, redizajniranih bankomata za balkansko tržište. Nazvani su prema njihovoj glavnoj funkciji, a to je tehničko rješenje pružanja utjehe ukoliko su korisnici na nuli, u minusu ili su čak dostigli limit minusa.

Naime, velikim istraživanjem koje je uradila Zbir banka, shvatilo se da bi ovaj potez bio odličan za tržište cijele bivše Jugoslavije.

“Naša ciljana grupa su siromašni i ojađeni građani koji sastavljaju kraj s krajem od prvog do prvog. Mi spram te činjenice želimo da im ponudimo što bolju i potpuniju uslugu gdje neće doći samo po razočarenje zbog toga što su u finansijskom krahu, nego i pruženu ruku i poruku saosjećanja i utjehe. Na ovaj način želimo da zadržimo onu dosadašnju sirotinju, ali i da pružimo onima koji žele da pređu kod nas, zato što bankomati konkurencije nemaju ovu opciju”, rekao je Zdravko Kamata, Izvršni direktor Zbir banke, na konferenciji za novinare.

Jason Credit, glasnogovornik kompanije Triton Systems je dodao: “Ovo je potpuno nova stvar u proizvodnji keš mašina. Nama je bilo bitno da učinimo naše korisnike što manje jadnim i naš komunikacijski strateg Emile Tweet je smislio ovaj novi model. Ukoliko se pokaže kao uspješan na Balkanskom tržištu, koje ima odličnu stabilnost finansijske krize već više od 20 godina, mi ovaj proizvod planiramo plasirati i na afričko tržište u neke zemlje koje i nisu toliko stabilne s krizama.”

Poruke koje će se izlaziti na ekranima bankomata su:

“Jebi ga jarane, biće bolje”

“Pitaj kuma da ti posudi, možda je njemu leglo”

“Samo nek je zdravlja”

“Nek je živa glava”

Osim poruka, tu je i pilot projekat mehaničke ruke, koja bi izlazila iz bankomata i potapšala po ramenu onoga ko je u jednoj od gore navedenih kategorija.

Na konferenciji za novinare, pojavile su se aktivistkinje iz fondacije Sebija Izetbegović i reagirale na činjenicu da poruke koje će se pojaviti nisu ni malo džender senzitiv i nema poruka za žene, te da će to adresirati kao glavni problem prava žena u regiji, na svojoj Generalnoj skupštini koja će se održati u hotelu Marriott Courtyard Sarajevo.