Novi Zakon o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo donio je nekolicinu izmjene koje idu u prilog studentima, te koje će im olakšati put do diploma i različitih zvanja. Pored dodatnih rokova i dodatne zaštite u obliku kolizije i vječnog polaganja polaganja teških ispita sa prve godine, te ukidanje vezanih predmeta, studentima SPUS od naredne godine garantuje da će se boriti za dodatne izmjene Zakona.

Prema ekskluzivnim informacijama koje Šatro.info saznaje, plan je da se novim zakonom studentima garantuje da će zato što su rođeni u Kantonu Sarajevo ili Sandžaku imati pri rođenju dodijeljenu titulu magistra nauka koje mu roditelj izabere.

“Ovo je izuzetno bitan korak za naše studente i stvarno ali ono stvarno želimo da im olakšamo što je više moguće da se ni nasekiraju kad se rode, već da tako pametni odmah imaju riješen status. Ovo je super i za državu jer će odmah dobiti super kvalifikovane i visoko obrazovane ljude. A to je najbitnije, je l´ tako? Želimo se i ovim putem zahvaliti našem velikom vođi Harisu Zahiragiću zato što je započeo našu istinsku borbu za svakog studenta i poneku studenticu” – izjavio je za naš portal predsjednik SPUSa Merim Serdarević.

“Ne znam zaista da li da bilo šta komentarišem. Pazite ja nisam za to da se studenti zlostavljaju i obaraju hiljadu puta samo zato što je neko nervozan, ali isto tako postoji logika iza nekih stvari. Recimo postoji razlog zbog čega su neki predmeti vezani, vi jednostavno ne možete dovoljno dobro shvatiti Matematiku dva ako niste položili Matematiku jedan i to su proste činjenice. Mislim da studentima ovakvim pristupom činimo medvjeđu uslugu jer, možda će oni dati uslov za drugu godinu, ali vjerujte onda će im trebati jedno tri godine da pređu na treću. Ovo za magistarski neću ni komentarisati, zato nam je tako kako i jeste” – izjavio je za naš portal profesor Dine Labuda.