Sudeći prema meteorološkim prognozama od danas, građani Bosne i Hercegovine će ponovo našu najbližu zvijezdu Sunce ugledati tek sredinom mjeseca marta. Detaljnost ove prognoze je potvrdio i Nedim Sladić iz Londona, koji nam je dostavio kompletnu sliku kretanja oblaka.

“Svjedočimo jednom fenomenu koji se gotovo svake godine tokom zimskih dana dešava iznad ovih prostora. Naime, iako svugdje u svijetu se Sunce vidi i tokom zimskih dana, građani Sarajeva konkretno će ga tek ugledati u martu mjesecu. Prema mojim trenutnim prognozama to će se desiti 13. marta, sa nekih 35% mogućnosti da će možda biti pomjereno za dan poslije, u ovisnosti od kretanja zračnih struja. Zato savjet građanima da se strpe i da ne očekuju sunce u ovom ili narednom mjesecu”, istakao je Sladić.

I sami građani naglašavaju da im je teško bez sunčeve svjetlosti, ali da su nekako više i navikli na ovakve zimske dane u svom gradu.

“A šta da ti kažem sine, ja sam na ovo navikla. Predeverali smo mi i gore stvari, bili smo bez hrane, vode, struje pa možemo vala malo predurati i bez sunčeve svjetlosti. Znali smo je ne vidjeti i po mjesec dana ljeti dok smo boravili u podrumu, pa živ čovjek nekako sve predevera. Ja sam penzionerka i doduše mogu ga vidjeti samo kroz prozoro, nema se sine para za kretanje niti ja gdje hodam niti bilo šta. Neka bude kako bude, valjda će ovom napaćenom narodu svanuti jednog dana”, ističe Nizama Saračević, stanovnica Breke.

Vlada Kantona Sarajevo je nakon ovog apela odlučila pojačati uličnu rasvjetu, koju će do sredine marta koristiti i tokom dana, kako bi barem dijelom spasila građane od kolektivne depresije.