Iako smo svi skloni podmićivanju policajaca tokom uviđaja nekog manjeg prekršaja koji smo napravili, priznat ćete da je poprilično neugodna situacija kako podmititi organe gonjenja. U toj situaciji em je nama manji trošak dati njima na kafu nego platiti kaznu, em oni to više vole, ali ipak situacija je gotovo uvijek obostrano neugodna. Novom dokumentacijom koju će morati posjedovati svi vlasnici automobila, neugodnost će biti totalno uklonjena.

“Mi smo dizajnirali novi model saobraćajnih dozvola koje će morati posjedovati svi vozači do kraja ove godine. Novitet ove dozvole, pored toga što više neće biti kabasta i imat će mogućnost elektronske provjere, imat će i pretinac za mito. Tako ćemo riješiti neugodnosti kako vozača tako i korisnika”, rekao je za naš portal Ramiz Protokol, šef odjela za dokumentaciju MUP-a Kantona Sarajevo.

Vozači će moći po zaustavljanju priložiti dokumente s unaprijed pripremljenim novcem za policiju.

“Savjetujemo vozače da u dozvoli uvijek imaju dvadesetak maraka, kako bi skratili proces i bez kazne nastavili sa vožnjom. Ukoliko pak ne držite novac u pretincu, oni su dizajnirani tako da za nekoliko sekundi možete ubaciti određenu sumu. Taman onoliko vremena koliko policajcima otprilike treba da priđu automobilu”, dodao je Protokol.

Iznos koji ćete staviti u pretinac mora minimalno iznositi 20 KM, koliko košta i najmanji mito, s tim da prolazak kroz crveno i prebrza vožnja će koštati i malo više.