Zbog sve češćih propusta, loših uslova i najgoreg zdravstvenog u regiji, Vlada Kantona Sarajevo je odlučila pokrenuti reforme kako bi se situacija malo popravila. Prvi korak će biti postavljanje stolica u čekaonicama.

“Pacijentima je više muka od toga što moraju da čekaju stojeći pregled. Pored toga što čekaju po nekoliko sati, nemaju gdje da sjede te se zbog toga odlučuju da svoju nadu potraže u privatnim klinikama. Mi ih moramo zadržati na sve načine i mislimo da će ova reforma otvoriti jednu novu epohu zdravstvenih usluga u glavnom gradu naše zemlje”, ističe premijer Edin Forto.

Nakon što stolice budu postavljenje, naredni korak će biti dopuna toalet papira u toaletima čekaonica, koji nisu nadopunjeni već deset godina.

“Sapun i toalet papir će znatno doprinijeti higijeni pacijenata. Nije se jednom desilo da osoba dođe na pregled zbog povišene temperature i grlobolje, a da se kući vrati sa žuticom i sepsom zbog nehigijene. Ovo se posebno odnosi Kliničko-urgentni centar. Pored ovoga ćemo okrečiti hodnike u bijelu boju te izluftirati sve spavaonice gdje leže pacijenti. Popravit ćemo im i vrata na ormarićima pored kreveta, kako bi konačno mogli stavljati stvari koje im donesu porodica i prijatelji. Nadamo se da ćemo sve navedeno obezbijediti do kraja ove godine”, dodao je Forto.

Vlada Kantona Sarajevo će u ovaj projekat uložiti oko 1,7 miliona KM. Pored Vlade, sredstva je odvojila i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 1,3 miliona, a očekuje se i donacija sapuna iz Republike Turske.