Vlada Kantona Sarajevo je izdala nove mjere zaštite, kojih će se morati pridržavati svi građani. Visok index zagađenosti zraka može prouzrokovati velike probleme svima, a otkriveni su i glavni uzročnici koji doprinose ovoj velikoj statistici.

“Iako mnogi misle da su sredstva kojima se naši građani griju tokom zime, loše gorivo i slični derivati glavni uzročnici lošeg zraka, to ipak nije tako. Posljednja mjerenja koja smo izvršili, pomogla su nam da otkrijemo prave uzročnike. Pomno smo pratili kada se to zapravo index zagađenosti zraka poveća, zbog čega baš u tom periodu i šta formira toliko loš zrak. Grijanje otpada kao opcija, jer se građani stalno griju a zrak je tek ponekad ovoliko zagađen. Dugo smo ispitivali, iako nam je odgovor bio na dohvat ruke”, kaže Mensud Mjerač, šef tima za određivanje uzročnika lošeg kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

Bilo je jako indikativno zašto su upravo najzagađeniji dani nedjelja i ponedjeljak, te da kada oni dožive kritičnu tačku, ta zagađenost ostane i po nekoliko dana, u nekim slučajevima i sedmicu.

“Naša praćenja su pokazala da se najveća koncentracija lošeg kvaliteta zraka počne javljati u noći s petka na subotu, te kulminira i gotovo podupla taj procenat sa subote na nedjelju. Ispočetka smo mislili da je puka slučajnost, a onda smo obratili pažnju na to i počeli analizirati. Došli smo do gotovo nevjerovatnog zaključka, da je zapravo uzročnik zagađenju gas koji se ispušta iz automobila prilikom turiranja. Naime, vikendom na ulice kasno navečer izađe veliki broj takozvanih tapkaroša, uličnih trkača, ali jednostavno i onih koji malo popiju, pa vole da zaturiraju na semaforu uz glasno odvrnutu muziku. Kada svane jutro nakon petka, već se osjeti u zraku velika količina smoga, a o nedjelji da ne pričamo. Također se tačno osjeti da je zrak čišći krajem mjeseca, što opravdava činjenicom zbog visokog datuma, te dodatno opravdava našu teoremu”, dodao je Mjerač.

Kao mjere prevencije, mladima će biti zabranjeno koristiti motorna vozila u periodu od 19:00 do 05:00 tokom vikenda, kako bi se smanjila stopa zagađenosti zraka.